Çocuklarda Beslenmenin Önemi
Çocuklarda Beslenmenin Önemi
Beslenme, ağız yoluyla alınan yiyeceklerin, mide ve bağırsaklardan geçerek önce sindirilmeleri sonra sindirilen yiyeceklerden açığa çıkan yağ, şeker, protein, vitamin ve mineral gibi besin maddelerinin vücut tarafından kullanılmasıdır.
Erişkinler için beslenmenin amacı, canlılığı belirleyen hayati bulguların ve yaşamın devam ettirilmesidir. Canlılığı belirleyen bulgular, vücut ısısı, nabız (kalp atışı sayısı), solunum ve kan basıncı (tansiyon)olarak sayılabilir. Ancak, çocukluk yaş grubunun en temel ve belirleyici özelliği büyümedir.
Büyüme, anne karnında başlar ve 18 yaşına kadar devam eder. Bebek anne karnında, bir hücreden 3-3.5 kilo oluncaya kadar büyür ve dünyaya gelir. Dünyaya gelen her bebek, doğumdan sonra da büyümeye devam eder. Boyu uzar, vücut ağırlığı artar. Zaman zaman büyüme hızında azalma olsa da büyüme, erişkin yaş grubuna kadar devam eder. Büyümenin durması ile birey, çocukluktan erişkinliğe geçmiş olur.
Büyüme ve beslenme arasındaki ilişki çok belirgindir. Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklar, sağlıklı büyüyemezler. Büyüme enerji (şeker, yağ), protein, mineral ve vitamin gerektiren bir biyolojik olaydır. Bunlar ise ağızdan alınan yiyeceklerden temin edilir.
Örneğin, büyüme sürecinde yeteri kadar protein alamayan çocuklarda büyüme geriliği gelişir. Benzer şekilde, A vitamini veya çinko alımı kısıtlanmış çocukların da büyümeleri geri kalır. Bu örnekleri arttırmak mümkündür. İşte bütün bu nedenlerle, çocuklarda beslenmenin en önemli amaçlarından biri, büyümenin en uygun koşullarda devamlılığını sağlamaktır. Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuk yeterli de büyüyemez.
O halde; çocuklarda beslenme, çocuğun en uygun koşullarda büyümesini sürdürmesi ve beslenme yetersizliklerinin önlenmesi açısından önemlidir.